Mijn naam is Marloes Bakvis (34).
Ik ben kinder- en jongerencoach en eigenaar van Stralende Kleuren Kindercoaching in Boxtel.

Mijn weg tot ondernemend kinder- en jongerencoach is een interessante, maar voor mij zeker geen gemakkelijke geweest. Het was een jarenlange persoonlijke zoektocht met veel doorzetten, instorten en weer opstaan. Uiteindelijk heb ik bereikt waar ik al zo lang naar op zoek was… ik heb mijn echte, unieke ‘ik’ weer teruggevonden. En dit is precies wat ik alle kinderen en jongeren, die op dit gebied moeilijkheden ervaren, ook van harte gun.

Al op zeer jonge leeftijd heb ik me enorm goed leren aanpassen aan mijn omgeving en de mensen om me heen. Ik ben vanwege het werk van mijn vader in het buitenland geboren, heb als kind in verschillende landen gewoond, ben meerdere malen verhuisd en verschillende keren was er de mogelijkheid dat we weer naar het buitenland zouden gaan. Alertheid en aanpassingsvermogen zijn eigenschappen die ik hiermee heel goed heb ontwikkeld, maar deze zorgden er tegelijkertijd voor dat mijn eigen identiteit en mijn diepste wensen langzaam maar zeker op de achtergrond raakten.

Vanaf de middelbare school merkte ik dat ik geen idee meer had wie ik echt was en wat ik zelf graag wilde. Mijn eigen grenzen voelde ik niet meer en ik ging hier dan ook steeds onbewust overheen. Ik voelde me als een kameleon, want ik wist me heel goed aan te passen en te gedragen naar de maatstaven en verwachtingen van anderen. Maar wat waren nu mijn unieke talenten en interesses, wat wilde ik en wat vond ik nu eigenlijk echt leuk?

Andere mensen wisten het vaak wel voor mij; “dit moet je gaan doen”, “dat is echt iets voor jou”. Volwassenen probeerden mij met hun goedbedoelde adviezen te helpen. Ik volgde deze adviezen op en dat lukte me ook aardig, want ik zette gewoon door en paste me wel aan een nieuwe situatie en omgeving aan. Maar van binnen werd ik steeds ongelukkiger en uiteindelijk diep ongelukkig. Ik haalde geen voldoening uit de dingen die ik deed en mijn energie raakte helemaal op. Ook lichamelijke klachten waren een gevolg.

‘Wat wil ik?’ en ‘Wat voel ik?’. Op deze basale vragen wist ik – werkelijk waar – de antwoorden niet. Uiteindelijk heb ik deze met behulp van goede begeleiding en échte aandacht gevonden en heb ik geleerd dat deze, diep weggestopt, altijd al in mezelf aanwezig waren. Ik vond de weg die ik in wilde slaan, mijn weg. Al gauw kwam toen de opleiding, die echt bij mij past, op mijn pad. Via TORI Kindercoachopleiding ben ik kinder- en jongerencoach geworden met een eigen praktijk.

Ik zie veel kinderen en jongeren die heel goed zijn geworden in het zichzelf aanpassen aan de wensen en hoge verwachtingen van hun omgeving en de maatschappij, maar die daarmee hun eigen identiteit, interesses en wensen kwijtraken.

In mijn leven heb ik verschillende opleidingen afgerond en de bijbehorende functies uitgevoerd. Ik heb ervaring als leerkracht in het regulier en speciaal basisonderwijs, als leerkracht bewegingsonderwijs en als apothekersassistente. Hoewel deze rollen uiteindelijk niet bij mij pasten, bleek in zowel de onderwijs- als de farmaciewereld mij één doelgroep echt aan het hart te gaan… kinderen en jongeren.

In beide beroepswerelden zag ik namelijk veel kinderen en jongeren die een kei zijn in het zichzelf continu aanpassen aan de wensen en hoge verwachtingen van hun omgeving en de maatschappij, maar die daarmee hun eigen identiteit, interesses en wensen verliezen. Ook in mijn eigen omgeving zie ik regelmatig kinderen en jongeren hiermee worstelen.

Kinderen en jongeren die alsmaar netjes gehoorzamen, zich aanpassen, presteren en op hun tenen lopen, maar die hiermee onbewust steeds over hun eigen grenzen heen gaan, komen vaak in een negatieve spiraal terecht voor wat betreft hun welbevinden. Ze zijn letterlijk zichzelf niet meer. Ze zitten niet lekker in hun vel, hebben last van spanningen of krijgen lichamelijke klachten. Deze kinderen en jongeren zijn bijvoorbeeld van binnen enorm verdrietig, worden om het minste of geringste ontzettend boos, hebben last van hoofdpijn, slaap-, zindelijkheids- of spijsverteringsproblemen, noem maar op. Echter, zij weten zelf niet wat er met hen aan de hand is en ouders weten op een gegeven moment ook niet meer hoe ze hun kind hiermee kunnen helpen. In veel gevallen wordt er overgegaan op symptoombestrijding, bijvoorbeeld door middel van medicijnen…

In mijn vorige beroepen kon ik de kinderen en jongeren, die ik zag worstelen, niet helpen op een manier die écht bij mij past. Echter, als kinder- en jongerencoach heb ik die mogelijkheid wel en wat ben ik hier ontzettend blij mee! Mijn eigen richting heb ik gevonden en ik voel het als mijn missie om kinderen en jongeren te helpen om hun eigen geluk en plezier weer terug te vinden.

Vanuit mijn hart ben ik gedreven om kinderen en jongeren te begeleiden bij het onderzoeken en uiten van hun eigen wensen, verlangens en unieke kwaliteiten en om deze gehoord en begrepen te laten worden door zowel hun omgeving als door zichzelf.

Kinderen en jongeren mogen van mij leren om te geloven in en te vertrouwen op zichzelf, zodat ze zich weer vrij voelen om met plezier zichzelf te kunnen zijn en de dingen te doen die werkelijk bij hen passen. Kinderen en jongeren mogen van mij alles vragen, zich over van alles verwonderen, om zo de wereld, maar vooral zichzelf te leren kennen en begrijpen.

Ik ben enorm gemotiveerd om kinderen en jongeren te helpen om hun eigen weg te vinden, zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Want wanneer je je eigen interesses, talenten en richting weer gevonden hebt en kunt leven naar je eigen zin, wauw… dan gaat er een wereld voor je open, komt je unieke ‘ik’ weer tevoorschijn en kun je pas écht plezier beleven!