Het gebeurt vandaag de dag nog zo vaak dat kinderen niet werkelijk begrepen worden voor wie ze werkelijk zijn of voor wat er werkelijk bij hen van binnen speelt.
Kinderen laten soms lastig gedrag zien en te vaak nog worden zij vervolgens beoordeeld en afgewezen op dit gedrag. Boosheid, huilen of ‘dwars doen’ zijn typische voorbeelden van ‘lastig gedrag’.
De realiteit is echter meestal dat kinderen door hun leeftijd of door omstandigheden op dat moment niet anders kúnnen dan reageren vanuit een heftige emotie. Het is hun uitingsvorm op dat moment. Een ‘symptoom’ van wat er van binnen bij het kind gebeurt. Een signaal waarmee het laat zien dat er iets aan de hand is en dat het hulp nodig heeft.
Wat veel volwassenen hierbij dan (helaas) proberen is om dit ‘symptoom’ weg te halen. De volgende uitspraken worden – met alle beste bedoelingen – dan bijvoorbeeld gebruikt: ‘niet bang zijn’, ‘ach, het valt wel mee’, ‘niet huilen nu’, ‘al klaar’, ‘ga maar naar je kamer’, ‘stop ermee, anders…’.
Dit soort uitspraken vallen onder symptoombestrijding. De werkelijke oorzaak van het gedrag van het kind wordt hiermee namelijk niet opgelost.
Ik maak dit onderwerp graag beeldend met het volgende…
Als je me al een tijdje volgt of kent, dan weet je dat ik een camperbus heb. Nu heeft deze onder de voorruit een rand die er niet meer goed uitziet. Er zitten grote roestplekken in! Dit is een typisch symptoom; een signaal dat er iets niet oké is.

Nu zou je kunnen denken: “Ach, een nieuw laklaagje eroverheen en klaar!”. Weg probleem, toch?
Nou… dat ligt blijkbaar ‘iets’ genuanceerder.
Bij navraag en onderzoek door een expert blijkt het volgende. Het volledige stuk onder de ruit is doorgerot, dus het moet er helemaal uit. En deze plaat loopt verder door dan je zo op het eerste gezicht kunt zien. Als je hiermee rond blijft rijden, wordt het erger, gaat het verder roesten en kan er op een gegeven moment water onder de motorkap gaan staan.
Om dit probleem te verhelpen – schrik niet – moet de voorruit er helemaal uit, de motorkap eraf en het héle dashboard eruit gehaald worden. Dan moet er een compleet nieuwe plaat in. Vervolgens moet alles terug en er moet een nieuwe rubberen rand onder de ruit geplaatst worden.
Zo. Over een ‘symptoompje’ gesproken…
De vakman met wie ik sprak, wist waar hij het over had!
Maar voor een leek op autogebied lijkt dit symptoom op een stukje metaal wat een beetje geroest is en wat gewoon een nieuw likje verf nodig heeft.
Als je het zo zou ‘oplossen’ zou dit hetzelfde zijn als wanneer je tegen een kind met pijn of verdriet zegt: “Stop maar met huilen” en “Al klaar…”. Of wanneer je een kind zou leren om zijn boosheid te temperen.
Hiermee veroorzaak je dat een kind zeer vakkundig wordt om zijn emoties binnen te houden en deze in het eigen lijf vast te zetten. Wel, en dan ben je verder van huis. Dan gaat het hele lijf op den duur ‘doorroesten’.
Dus… ‘Al klaar’? Nou, nog lange niet.
De kunst is om – net als bij een auto – ook naar de onderdelen en lagen ónder het symptoom te kijken. De oorzaken ónder het ‘lastige gedrag’.
Waarom is het kind zo verdrietig of boos? En mag het kind de ruimte krijgen om dit te laten zien? Mag het zijn gevoelens ervaren en doorvoelen, om deze vervolgens zelf te leren kennen en begrijpen? Om zichzelf diep van binnen te leren begrijpen?
Dán pas kan een kind namelijk op een gegeven moment leren om zich ook verbaal beter te uiten bij pijn of verdriet.
Hoe beter een kind leert om zichzelf te mogen ervaren en zijn, hoe meer het in staat is om later vanuit rust en balans te handelen.
Goed, de moraal van dit verhaal…
Pas op met pleisters plakken.
Oppervlakkige trucjes kunnen oorspronkelijke problemen verergeren.
Lieve groet,
Marloes Bakvis
Coachprofessional en ervaringsdeskundige
Stralende Kleuren Kindercoaching
… Voor gevoelige, wijze kinderen die vastlopen in het leven en van wie de ogen niet meer stralen ...
In een coachtraject op maat help ik kinderen spelenderwijs en tevens bied ik ondersteuning aan ouders. Met elkaar gaan we op weg naar meer verbinding, rust en geluk.
Met hart en ziel help ik jullie, zodat ook jullie kind weer gaat stralen. Je bent van harte welkom om een gratis en geheel vrijblijvend intake gesprek aan te vragen.
… Ontvang je mijn blogberichten voortaan graag ‘automagisch’ in je mailbox? Dan kun je je daar hier voor inschrijven. Je krijgt dan meteen ook de link naar mijn ‘7 tips voor ouders’ toegestuurd.