Hoogsensitiviteit bij kinderen, ook wel hooggevoeligheid genoemd, kan veel uitdagingen met zich meebrengen – zowel voor jou als voor je kind. Maar het biedt ook een schat aan kwaliteiten en talenten. Ik help jou en je kind graag om ermee om te kunnen gaan. Zo zorgen we er samen voor dat de spreekwoordelijke emmer minder snel overloopt.
Hooggevoeligheid herken je zo
Bij een gevoelig kind komen prikkels enorm sterk binnen. Denk hierbij aan pijn en verdriet, maar ook enthousiasme, blijdschap en andere leuke dingen. Niet zo gek dat het verwerken van deze prikkels extra energie vraagt. Hierdoor stroomt de emmer dan ook sneller over, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld enorme huil- of driftbuien, vermoeidheid en slecht slapen. Enkele kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:
- Intense emoties
- Hevige emotieschommelingen
- Snel moe
- Vatten moeilijk slaap
- Snel last van fel licht, hard geluid, etc.
- Piekeren en diep nadenken
Omgaan met hoogsensitiviteit bij kinderen
Alleen al het (h)erkennen van hoogsensitiviteit kan veel helderheid geven. Begrip voor de situatie staat namelijk op één. Het is belangrijk om te weten dat hoogsensitieve kinderen meer rust nodig hebben. Niet alleen tussen activiteiten door, maar ook in drukke situaties met bijvoorbeeld veel mensen moeten ze de mogelijkheid hebben om rust op te zoeken.
Het belangrijkste in het leren omgaan met hoogsensitiviteit is het leren om de eigen gevoelens en grenzen aan te voelen. Geen makkelijk proces, maar het mooie is dat je je kind hier als ouder goed bij kunt helpen. Zo ga je samen op zoek naar een weg die werkt, zonder driftbuien, vermoeidheid en irritatie.
Coaching voor hooggevoelige kinderen
Ik help jou en je kind graag om te leren omgaan met hoogsensitiviteit. En dat niet alleen. Als hooggevoelig mens draag je een schatkist aan kwaliteiten en talenten met je mee. Wanneer een kind deze zelf leert voelen, zien en inzetten, krijgt het weer energie en gaat het weer stralen!
Meld je aan voor een gratis intakegesprek. Ik help je graag.