Je kind is te druk, te stil, te snel, te langzaam, te klein, te groot, te brutaal, te lief, te ruw, te gevoelig…
“Heeft je kind ADHD ofzo?”
“Misschien heeft het wel autisme.”
In veel gesprekken die ik met ouders heb, zijn één of meerdere van bovenstaande uitspraken weleens door anderen gedaan óver hun kind.
Ik spreek ouders die doorgestuurd worden naar een psycholoog of diagnostisch centrum, nog wanneer hun kind slechts 2 of 3 jaar oud is. Waarom? Omdat het bijvoorbeeld te druk zou zijn of juist te ‘verlegen’ in een groep kinderen.
Uitspraken die door leerkrachten aan ouders zijn gedaan, zijn bijvoorbeeld: “Bij teveel drukte in de klas, klapt hij dicht. We kunnen dan geen contact meer met hem krijgen. We kunnen er geen pijl op trekken…”
Of: “In de kring wil hij zijn naam niet zeggen.”
Dergelijke observaties door derden zijn vaak aanleiding om ouders vervolgens door te verwijzen naar iets of iemand waar hun kind onder de loep genomen kan worden.
Even ter herhaling… het gaat hier dan vaak nog over héél jonge kinderen.
Bovendien, in deze manier van handelen wordt meteen al aangenomen dat er dus iets met het kind aan de hand zou zijn. Want het kind doet niet dit of dat… Het kind wijkt af van het gemiddelde.
Dan moet je als ouder stevig in je schoenen staan om je niet aan het wankelen te laten brengen door wat ‘iemand die er wel verstand van zal hebben’ over jouw kind zegt.
Een kind is nog vólop in ontwikkeling. Het is bij wijze van spreken nog maar net op deze wereld! En dan wordt er tegenwoordig met termen, zorgen en stempels op los gebombardeerd, nog voordat het kind überhaupt zijn eigen stem kan uitbrengen…
Het is alsof je een vrucht opensnijdt en deze vervolgens met een vergrootglas gaat onderzoeken, screenen en beoordelen; nog vóórdat ie rijp is en uit zichzelf opengaat!

Wanneer ouders van oudere kinderen bij mij komen, vertellen ze me bijvoorbeeld dat hun kind vroeger heel druk was, vrolijk, beweeglijk en graag veel grapjes maakte. Door anderen en met name op school werd dit gedrag vaak afgestraft. En vanaf een jaar of 9 is datzelfde kind een ‘lief en rustig’ kind geworden.
Zo help ik nu een jongen van 14 jaar in wie in wezen een pittig karakter zit. “Vroeger was hij de clown in de klas”, vertelt zijn moeder. Echter van het temperament en de sterke eigen wil van dit kind is op dit moment weinig meer te zien. Hij geeft zelf aan dat hij nu bang is om voor zichzelf op te komen, omdat hij denkt dat hij dan op zijn donder zal krijgen of dat hem iets wordt aangedaan. Wanneer hij door anderen gepest wordt, kan zijn lijf niets anders dan bevriezen en dichtklappen. Hij doet niets. Hij laat door zijn klasgenoten over zich heen lopen en baalt hier zelf enorm van.
Ik zie een prachtig, mooi kind voor me zitten; een jongen van 14 die perfect kan verwoorden wat er in hem omgaat, maar die in situaties met zijn vrienden vastloopt in zichzelf. Ik zie een wijs, empathisch, gevoelig en zeer sterk mens. Een mens dat van jongs af aan niet werkelijk is gezien of begrepen; een mens dat door volwassenen ‘die er verstand van hebben’ vakkundig getraind is om zijn ware kleuren weg te stoppen en zich te gedragen naar de gewenste gedragsnormen. Een mens wie het nu niet meer lukt om zijn mannetje te staan.
Lieve ouder, ik zie dit vandaag de dag nog aan de lopende band met kinderen en ouders gebeuren. Er worden – met de beste bedoelingen, doch vaak vanuit angst en onwetendheid – allerlei onwaarheden wijsgemaakt en aangepraat óver kinderen.
Kinderen zijn in de groei, kinderen zijn lerende. En zij hebben hun ouders en volwassenen nodig die 100% achter hen staan en die hen steunen in de prachtige, unieke mens die zij zijn.
Als ouder ben je de beschermende bolster en jouw kind is de kwetsbare kastanje in de groei.
Zolang jouw kind nog kind is, heeft het jouw bescherming en afweer nodig richting andere volwassenen die onjuiste stempels of analyses projecteren op jouw kind.
Wanneer je als vader of als moeder bij uitspraken over jouw kind ook maar een beetje je stekels overeind voelt komen te staan; wéét dan dat dit gevoel altijd klopt.
Lieve groet,
Marloes Bakvis
Coachprofessional en ervaringsdeskundige
Stralende Kleuren Kindercoaching
… Voor gevoelige, wijze kinderen die vastlopen in het leven en van wie de ogen niet meer stralen ...
In een coachtraject op maat help ik kinderen spelenderwijs en tevens bied ik ondersteuning aan ouders. Met elkaar gaan we op weg naar meer verbinding, rust en geluk.
Met hart en ziel help ik jullie, zodat ook jullie kind weer gaat stralen. Je bent van harte welkom om een gratis en geheel vrijblijvend intake gesprek aan te vragen.
… Ontvang je mijn blogberichten voortaan graag ‘automagisch’ in je mailbox? Dan kun je je daar hier voor inschrijven. Je krijgt dan meteen ook de link naar mijn ‘7 tips voor ouders’ toegestuurd.