Het leven lijkt soms net een sneltrein

Het leven lijkt soms net een sneltrein
 
Je hebt zelf de keuze om hierin mee te denderen
 
Of om gewoon lekker te gaan wandelen
 
En je te verwonderen over al het moois dat je tegenkomt…

Mensen leven tegenwoordig vooral in hun hoofd. Op school, op het werk en thuis met de tv, smartphone of tablet.

We zijn ook een beetje vergeten dat we nog een lijf hebben en misbruiken dit voornamelijk om van A naar B te hollen; ons hoofd achterna.

Het levert je ongezonde spanningen en lichaamsklachten op. Dit voelen we alleen vaak te laat; want als je zoveel in je hoofd leeft, voel je je lijf niet zo goed meer.

Er zijn ook mensen die de hele dag racen en vervolgens ’s avonds een uurtje naar de yogales gaan om weer tot rust te komen. Is dat niet een beetje erg krom? Niet de yoga zelf hoor… of de houdingen die je daar dient aan te nemen… maar om je aldoor te bewegen van een langdurige stresspiek naar een veel te korte oplaadtijd, enzovoort.

Zou het niet fijner zijn om de algehele ontspanning die je in dat ene avonduurtje nastreeft grotendeels door te zetten in de rest van je dagelijkse leven?

Zo zou je ook op ontdekking kunnen gaan naar je eigen ideale versnelling; even terugschakelen naar de snelheid en de manier waarop jij je optimaal voortbeweegt.

In plaats van (over)leven van vakantie naar vakantie, in plaats van vol gas geven en daarna totaal instorten; kun je ook gaan leven op je eigen tempo zonder al dat gejak en gejaag.

Superfijn is dat. Deze ontspannen manier van leven, put je namelijk niet zo uit. Je hebt meer energie en je hebt aandacht en tijd voor wat er is. Dat is gewoon genieten!

Sommige mensen wachten hiermee tot aan hun pensioen, maar waarom zou je hiermee wachten als je deze ontspannen levensstijl ook nu al kunt invoeren?

Ja, je omgeving kan nogal veeleisend zijn en het kan lijken alsof je geen keuze hebt. “Je moet nu eenmaal hard werken en goed je best doen!”. Alsof je niet anders kunt dan meegaan in die stroom van stress.

“Nog even dit” en “hup, nog even dat”.

Het ‘druk hebben’ en van ‘hot naar her vliegen’ is in veel ogen een mooi en succesvol teken. “Goed bezig, top!”

Nou, daar denkt je lijf anders over.

Weet je hoeveel mensen – waaronder kinderen (!) – ondertussen bij de huisarts of specialist lopen voor lichaamsklachten als; migraine, chronische vermoeidheid, allerlei ontstekingen, nek- / schouder- en rugklachten, slaapproblemen, paniekaanvallen, et cetera?

Het zal je ook wellicht niet ontgaan zijn hoe het vandaag de dag over het algemeen is gesteld met beroepen waar volwassenen met kinderen werken. Ik noem maar iets; leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

Kun je je enigszins voorstellen wat het effect is van chronisch overspannen volwassenen op kinderen? En kun je je dan ook voorstellen hoe we zo deze slopende sneltrein-beweging gaande houden en doorgeven van generatie op generatie?

… In welke omgeving bevind jij je eigenlijk iedere dag? En jullie kind?
Met mensen die rust, ontspanning en oprechte aandacht hebben? Met mensen die plezier hebben in hun leven en werk?
Of met mensen die nog slechts op 3% functioneren, omdat hun eigen gezondheid en energiebuffer al te lang in het rood staan?

Voelt het nog oké of niet?

En hoe is het met jullie eigen energie gesteld als je ’s avonds of in het weekend weer allemaal gezellig thuis bent?

De omgeving en verwachtingen waar je je iedere dag in bevindt, heeft invloed op jou en je kinderen. Zijn jouw omgeving en dagelijkse activiteiten nog fijn en energiegevend of takel je zo langzamerhand af?

Als je weleens een video game hebt gespeeld of gezien ben je wellicht bekend met zo’n ‘levensbalkje’ bovenin je beeldscherm.
Wel, hier komt ie… er zijn op dit moment gigantisch veel volwassenen en kinderen van wie dit levensbalkje chronisch ‘bijna op’ is. Zij gaan van level naar level op een haast lege tank. Het is niet de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ je dan game over raakt.

Kun je je voorstellen hoe het is als ieder gezinslid met deze energiesloperij vervolgens ’s avonds met elkaar aan de eettafel zit? …

Dit blogartikel is niet om te vertellen dat iemand hier fout of schuldig is, maar puur om even liefdevol wakker te schudden.
Het is een wake up call met de bewustmakende vraag of je zelf nog door wilt denderen in deze sneltrein of nu misschien toch liever eens aan de noodrem wilt trekken.

Het is jouw leven, dus jouw keuze. Blijf je in volle vaart meerennen met de lamgeslagen meute – hopend dat je niet game over raakt – of kies je ervoor om een pas op de plaats te maken en vervolgens gewoon lekker te gaan wandelen…

Wandelend door het leven
 
Leven en ervaren met heel je lijf
 
Voelen, verwonderen en genieten met al je zintuigen
 
Ontspannen
 
Leven van top tot teen
 
In contact met jezelf, anderen en de wereld
 
Jouw leven
 
Wandelend zie je zoveel meer

Lieve groet,

Marloes Bakvis
Coachprofessional en ervaringsdeskundige

Stralende Kleuren Kindercoaching

T: 06-83822458
W: www.stralendekleuren.nl

Mijn naam is Marloes Bakvis. Ik ben coachprofessional, ervaringsdeskundige en eigenaar van Stralende Kleuren Kindercoaching. Ik help kinderen, jongeren, ouders en (jong)volwassenen – die hun echte, vrolijke zelf niet meer zijn en die vastlopen in het leven – om hun eigenheid, geluk, zelfvertrouwen, levenslust en plezier weer terug te vinden.

Neem gerust telefonisch contact met me op – op telefoonnummer 06-83822458 – voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Spreek bij geen gehoor een voicemailbericht in met je naam, vraag en telefoonnummer en ik bel je binnen één werkdag terug.

Laat een reactie achter

Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *